Poradna

1

Autorský honorář

16:24 19.09.2023

Dobrý den, plánuji vydání vlastní knižní série přes nakladatelství a potřeboval bych poradit jak je to s daněmi (za předpokladu, že jsem také…

Dobrý den, plánuji vydání vlastní knižní série přes nakladatelství a potřeboval bych poradit jak je to s daněmi (za předpokladu, že jsem také zaměstnanec). Dále potřebuji vědět jak přesně výdělek zdanit a jak podat daňové přiznání. Ještě bych potřeboval poradit, jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Anonym

Odpověď na 1

Zdanění autorských honorářů

14:45 21.09.2023

Dobrý den, Zdanění autorských honorářů Vaše příjmy od nakladatelství budou považovány za autorské honoráře. Jedná se o příjmy z podnikání podle §7…

Dobrý den,

Zdanění autorských honorářů

Vaše příjmy od nakladatelství budou považovány za autorské honoráře. Jedná se o příjmy z podnikání podle §7 zákona o daních z příjmů, na které ale ve vašem případě nepotřebujete živnostenský list.

Své příjmy budete muset přiznat v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob a podat také přehledy pro sociální a zdravotní pojištění.

Pro stanovení základu daně, který slouží i pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění můžete použít:

- skutečné náklady nebo

- paušální náklady ve výši 40% příjmů

Pokud jste zároveň zaměstnaný, budete mít dva druhy příjmů (dílčích základů daně):

  • Příjmy ze zaměstnání
  • Příjmy z podnikání

Oba musíte uvést do svého daňového přiznání.

 

Jakmile obdržíte první příjem od nakladatele, budete muset příslušným úřadům podat registraci k dani z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění.


Michael Hajek

Zašlete nám prosím svůj dotaz k problematice daní z příjmů fyzických osob. V nejbližší možné době jej zdarma zodpovíme a naši odpověď zveřejníme na tomto místě. Rádi také zveřejníme Vaše příspěvky a názory k tématům blízkým naší webové stránce.