Poradna

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to se silniční daní při vedlejší osvč. Jak se tato daň vypočítá a zda je možné platit ji až od doby vzniku…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to se silniční daní při vedlejší osvč. Jak se tato daň vypočítá a zda je možné platit ji až od doby vzniku činnosti. Také bych se chtěl zeptat, zda při započetí nové vedlejší činnosti neplatím první rok zálohy, tak jako tomu bylo u té první (pouze první rok) Děkuji za Vaši odpověď, Veselý

Luděk Veselý

Odpověď na 1

Silniční daň

16:32 08.02.2022

Dobrý den, problematiku silniční daně upravuje zákon 16/1993 Sb., o dani silniční, předmětem daně, jsou mimo jiné, vozidla registrovaná, provozovaná…

Dobrý den,

problematiku silniční daně upravuje zákon 16/1993 Sb., o dani silniční, předmětem daně, jsou mimo jiné, vozidla registrovaná, provozovaná v České republice, používaná poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti, nebo v přímé souvislosti s činností ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů. ( §2 odst. 1c)2.).

Jestliže se nejedná o vozidlo osvobozené od daně dle §3 výše uvedeného zákona, pak je základem daně (§5), zdvihový objem motoru u osobních automobilů, s vyjímkou osobních automobilů na elektrický pohon, sazba daně se pak zjistí (§6) podle údajů uvedených v technických dokladech vozidla.

V souvislosti s datem první registrace lze sazbu daně snížit. (§6 odst.6)

Daňová povinnost vzniká počínaje kalendářním měsícem kdy byly splněny skutečnosti zakládající tuto povinnost, viz. výše, a zaniká v měsíci kdy tyto skutečnosti pominuly.

Zálohy na daň se platí čtvrtletně, do 15 tého následujícího měsíce, a to za předchozí kalendářní čtvrtletí s vyjímkou prosince, kde se použije rozhodné období za říjen a listopad.

S pozdravem

 

J.Sedlacek

 

Sedlacek Jaroslav Ing.

Zašlete nám prosím svůj dotaz k problematice daní nebo GDPR. V nejbližší možné době jej zdarma zodpovíme a naši odpověď zveřejníme na tomto místě. Rádi také zveřejníme Vaše příspěvky a názory k tématům blízkým naší webové stránce.