Poradna

Pokud to chápu dobře, pokud má OSVČ příjem nad 1 milion, už nemůže využít paušální daň. Při příjmu dejme tomu 1 150 000, kolik bych z toho odvedl…

Pokud to chápu dobře, pokud má OSVČ příjem nad 1 milion, už nemůže využít paušální daň. Při příjmu dejme tomu 1 150 000, kolik bych z toho odvedl státu? Myslím daň, sociální a zdravotní pojištění. Žádné děti, manželka, hypotéka.

Václav Rechtberger

Odpověď na 1

paušální daň

14:34 16.02.2022

  Dobrý den, Institut paušální daně byl s účinností od 1. ledna 2021 zaveden zákonem, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve…

 

Dobrý den,

Institut paušální daně byl s účinností od 1. ledna 2021 zaveden zákonem, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

Jedna z podmínek, aby bylo možné tento režim využít je, že ve zdaňovacím období bezprostředně předcházejícím rozhodnému zdaňovacímu období nesmíte mít příjmy ze samostatné činnosti převyšující 1 000 000 Kč, s výjimkou příjmů osvobozených od daně, příjmů, které nejsou předmětem daně, a příjmů, ze kterých je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně,

Jesliže v průběhu roku, kdy poplatník platíte paušální daň, resp. zálohy na paušální daň, dojde k porušení některé z podmínek, ve Vašem případě překročení obratu, nelze za dané zdaňovací období použít paušální daň. Musíte podat daňové přiznání a přehledy OSVČ na sociální a zdravotní pojištění. Zaplacené zálohy na paušální daň se uplatní jako zálohy na daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění.

V případě překročení stanoveného obratu, musíte do 15 dnů ode dne kdy byl tento obrat překročen, podat finančnímu úřadu oznámení o ukončení paušálního režimu.

S pozdravem

Sedlacek Jaroslav Ing.

Zašlete nám prosím svůj dotaz k problematice daní z příjmů fyzických osob. V nejbližší možné době jej zdarma zodpovíme a naši odpověď zveřejníme na tomto místě. Rádi také zveřejníme Vaše příspěvky a názory k tématům blízkým naší webové stránce.