Poradna

1

Daň z prodeje nemovitosti

08:02 08.03.2022

Dobrý den, prodal jsem nemovitost a jsem osvobozen od placení daně. Dělám si sám daňové přiznání. Kam mám uvést tuto částku?

Jiří Polcar

Odpověď na 1

Osvobozené příjmy

11:25 08.03.2022

Dobrý den, osvobozené příjmy se v daňovém přiznání neuvádí, nicméně je třeba mít na paměti ustanovení §38 ZDP který s účinností od 1.1.2015 ukládá…

Dobrý den,

osvobozené příjmy se v daňovém přiznání neuvádí, nicméně je třeba mít na paměti ustanovení §38 ZDP který s účinností od 1.1.2015 ukládá poplatníkům daně z příjmu fyzických osob oznamovací povinnost která se týká osvobozených příjmů.

Oznamovací povinnost se týká osvobozeného příjmu, který je vyšší než 5.000.000,- Kč, příjmy se posuzují jednotlivě, a vztahuje se na příjmy osvobozené dle §4, §4a, §6 a §10 ZDP, vyjímku tvoří příjmy které lze zjistit z rejstříků či evidencí, např.: příjem z prodeje rodinného domu který nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep a komoru, a také příjem z prodeje nemovitých věcí zapisovaných do katastru nemovitostí v ČR.

Nepovinný tiskopis pro oznámení je zveřejněn na stránkách Finanční správy.

S pozdravem

J.Sedláček

 

 

Sedlacek Jaroslav Ing.

Zašlete nám prosím svůj dotaz k problematice daní z příjmů fyzických osob. V nejbližší možné době jej zdarma zodpovíme a naši odpověď zveřejníme na tomto místě. Rádi také zveřejníme Vaše příspěvky a názory k tématům blízkým naší webové stránce.