Poradna

1

Daňové přiznání

06:55 11.02.2022

Dobrý den, v minulém roce jsem od ledna do srpna pracovala u jednoho zaměstnavatele na DPP do 10000 s podepsaným "růžovým papírem" a uplatněnými…

Dobrý den, v minulém roce jsem od ledna do srpna pracovala u jednoho zaměstnavatele na DPP do 10000 s podepsaným "růžovým papírem" a uplatněnými slevami( poplatník a dítě).Pojištění jsem si platila jako OBZP ( včetně sociálního). Od září do prosince jsem pak u téhož zaměstnavatele změnila DPP na normální zaměstnaneckou smlouvu s polovičním úvazkem cca 14000 a taktéž podepsaným papírem a tedy uplatněnými slevami. Jiné zdanitelné příjmy jsem neměla. Mám povinnost podat daňové přiznání? Pokud ano,tak za které období a co do něj zahrnout? Děkuji.

Magdaléna Havelková

Odpověď na 1

povinnost podat daňové přiznání

13:43 11.02.2022

  Dobrý den, Vaši problematiku upravuje §38g zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  v tomto se mimo jiné uvádí, že daňové přiznání není povinnen…

 

Dobrý den,

Vaši problematiku upravuje §38g zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  v tomto se mimo jiné uvádí, že daňové přiznání není povinnen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti, zaměstnání, pouze od jednoho, nebo postupně od více plátců, podmínkou je, že poplatník učinil u všech těchto plátců na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle §38k výše uvedeného zákona.

Jestliže jste tedy neměla jiné příjmy, nepracovala současně u více zaměstnavatelů, a nechcete uplatnit některé další slevy a bonusy, např. na děti, manžela, spoření, atd. daňové přiznání podávat nemusíte, roční vyúčtování by Vám měl zpracovat Váš zaměstnavatel, jestliže jste ho o to  pro příslušné období požádala.

Jaroslav Sedláček

Sedlacek Jaroslav Ing.

Zašlete nám prosím svůj dotaz k problematice daní z příjmů fyzických osob. V nejbližší možné době jej zdarma zodpovíme a naši odpověď zveřejníme na tomto místě. Rádi také zveřejníme Vaše příspěvky a názory k tématům blízkým naší webové stránce.