Poradna

Dobrý den, pracuji jako učitelka, mám hlavní pracovní poměr. Přemýšlím o tom, že bych mohla uzavřít práci na dohodu do výše 5 000 - 10 000 Kč za…

Dobrý den, pracuji jako učitelka, mám hlavní pracovní poměr. Přemýšlím o tom, že bych mohla uzavřít práci na dohodu do výše 5 000 - 10 000 Kč za měsíc. Musím v tomto případě dokládat vedlejší příjem, a vyplnit tak daňové přiznání sama, nebo vedlejší příjem dokládat nemusím a zpracuje mi daňové přiznání zaměstnavatel? Děkuji mnohokrát, Nikola Š.

Nikola

Odpověď na 1

Re: Musím danit vedlejší příjem

11:58 20.09.2022

Dobrý den Nikolo, z Vaší dohody o provedení práce bude stržena tzv. srážková daň ve výši 15% Tato daň může být považována za konečnou a nemusíte ji…

Dobrý den Nikolo,

z Vaší dohody o provedení práce bude stržena tzv. srážková daň ve výši 15%

Tato daň může být považována za konečnou a nemusíte ji tedy dokládat hlavnímu zaměstnavateli při žádosti o roční zúčtování.

Na druhé straně pro Vás může být výhodné podat si vlastní daňové přiznání a srážkovou daň v něm zohlednit.

Zákon o dani z příjmů tento postup umožňuje

Michael Hájek

Zašlete nám prosím svůj dotaz k problematice daní z příjmů fyzických osob. V nejbližší možné době jej zdarma zodpovíme a naši odpověď zveřejníme na tomto místě. Rádi také zveřejníme Vaše příspěvky a názory k tématům blízkým naší webové stránce.