Poradna

1

Zdanění dividend

16:28 14.01.2022

Dobrý den, měl bych prosím dotaz. Začínám investovat do akumulačních ETF. Jelikož se u těchto ETF dividendy nevyplácejí investorovi, ale jsou rovnou…

Dobrý den, měl bych prosím dotaz. Začínám investovat do akumulačních ETF. Jelikož se u těchto ETF dividendy nevyplácejí investorovi, ale jsou rovnou reinvestovány zpět do fondu, je povinnost tyto dividendy danit, nebo je ohlašovat v daňovém přiznání? Předem děkuji za Vaší odpověď.

Daniel

Odpověď na 1

RE:Zdanění dividend

19:32 14.01.2022

Dobrý den Danieli, jsou-li tyto dividendy vypláceny od firmy sídlící v České republice, pak jsou zdaněny srážkovou daní "u zdroje" a Vy je přiznávat…

Dobrý den Danieli,

jsou-li tyto dividendy vypláceny od firmy sídlící v České republice, pak jsou zdaněny srážkovou daní "u zdroje" a Vy je přiznávat nemusíte.

Jsou-li tyto dividendy vypláceny od firmy sídlící v zahraničí, je nutné je přiznat v českém daňovém přiznání, a to i za předpokladu, že byly reinvestovány a případně i zdaněny v zahraničí.

Pro zamezení dvojího zdanění se vetšinou používá metoda zápočtu daně, zaplacené v zahraničí.

Michael Hajek

Zašlete nám prosím svůj dotaz k problematice daní z příjmů fyzických osob. V nejbližší možné době jej zdarma zodpovíme a naši odpověď zveřejníme na tomto místě. Rádi také zveřejníme Vaše příspěvky a názory k tématům blízkým naší webové stránce.